11 July 2016

Projek MASTERCHEF AIDILADHA

Salam

Selamat hari raya Aidiladha..

raya ni tak balik kampung pun.. sebab hujung minggu ni nak balik adik i nak nikah..

so sempena hari raya ni mama try la nak buat muffin.. hari tu follow Qasey Honey pegi Lorong Haji Taib, dia borong barang2 buak kek kat kedai Bake With Yen tu..

mama pun beli la adunan muffin sebungkus.. saja la nak uji bakat terpendam.. Qasey ni sejak dua menjak ni rajin bebenor nak baking.. beli barang macam nak buat bakery je.. banyak gila.. hehe..

rajin2 pegi la jengok blog dia ye.. dia baru lepas buat Muffin Red Velvet.. kalau nak tengok pegi je kat sini

ok laa.. taknak la tunjuk cara2nya.. sebab senang sangat.. kuikui..



sebelum..



dah dalam oven.. saspen ni..


.
.
.
.
.
.

jeng..jeng..jeng..

.
.


haha... hitam pastu jadi condong.. apekejadahnya muffin ni??



dan juri MASTERCHEF pertama mula merasa.. CHEF Reza



bagi pulak dekat CHEF Ranea..


nampaknya dua2 chef pun suka.. sebab rasanya memang sedap..

tapi rupa muffin tu ja yang tak cantik..

so don't judge the book by its cover ... haha.. ada kena mengena??


lurve,

Apam POLKADOT


Salam

ari ni try buat apam polkadot.. amik resepi dari Qasey Honey.. ok la senang gak.. tapi bila dah siap adoiii.. sangat mengerikan rupa apam ni.. kuikui



tapi bila makan... lembut, gebu dan sedap...

nak kena buat lain nanti..


nak resepi amik kat qaseyhoney.blogspot.com tau...

ok byee...


lurve,

Pizza Express

Salam

mari membuat pizza tanpa lenguh tangan menguli doh.. huhu

amik resepi dari pinkstiletto... senang gila tengok dia buat.. tapi ini mama yang buat.. lagi simple... sebab malas..


gunakan roti nan segera.. ada jual kat Carrefour..


sapukan sos.. (mama campur sos cili+tomato)


taburkan keju mozarella sikit..


susun sosej.. atau apa2 je yang nak dibubuh..


tomato dan juga cili.. (cendawan pun boleh tapi takde)


taburkan lagi mozarella supaya jadi best.. huhu


nak jugak tambah sosej lebih kat atas... DONE


pastu bakar la dalam 10 minit..


ni hubby punya.. punya la banyak topping atas... kucing nak lalu pun tak boleh..


TADAAA... tak lawa tapi sedap kot!


buibui..


lurve,
Salam

29 April 2016

Resepi Ayam Madu

as salam

salam jumaat...

lama gila tak update blog :)

kali ni mama nak bagi Resepi Ayam Madu kegemaran reza ranea..

sebelum ni asik makan kat kedai mamak saja.. rupanya senang sangat..

jom tengok resepi ok 




Bahan-bahan:

- ayam setengah ekor potong 4
- sos cili
- bijan
- bawang goreng
- gula dan garam

(untuk bahan tumis)
- 2 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 batang kulit kayu manis
- 2 biji bunga lawang
- 2 biji bunga cengkih

Cara-caranya:




1. Goreng ayam yang telah digaul kunyit dan sedikit garam.

2. Tumis bahan2 yang diperlukan dengan setengan cawan minyak sehingga garing.

3. Masukkan sos cili dan sedikit air, masukkan gula garam secukup rasa dan kacau.

4. Bila dah agak likat masukkan ayam semula bersama bijan dan bawang goreng.

Siap!!

senang saja kan.. nanti try buat ok

bye

lurve,

mamaleen

06 January 2016

Aman Central

as salam

cerita lama nak story ni pun.. :p

cerita jalan2 Aman Central di Alor Setar.. dah lama pegi masa cuti sekolah hari tu.. kebetulan balik umah tok baba RR kat Kuala Kedah.. terus lajak ke mall besar kat AS ni..

sebelum ni memang jarang2 jalan belah AS walaupun duduk kedah.. selalu kami pi Penang kan.. huhu.. tapi Aman Central ni pun dah setanding mall ka penang tau..



dah ada H&M, Uniqlo dan banyak lagi brand yang best2 kat situ.. besar juga.. penat nak berjalan..




belikan RR kemeja kotak2 ni.. cute sangat..

ada satu port bergambar kat atas sekali.. dari situ boleh nampak Menara AS.. 




best jugak mall ni.. siapkan duit je la nak shopping apa pun..

tu je.. ok bai


lurve,

mamaleen


Hai

assalamualaikum hai... rindu saya tak?